Įvairiaspalvių kamuoliukų baseinai pastaraisiais metais tampa vis populiaresni. Ne viena mamytė socialiniuose tinkluose dalinasi vaikų žaidimų akimirkomis būtent kamuoliukų baseinėlyje. Visgi, vieni tėveliai tokį baseiną perka kaip vaiko kambario interjero detalę, kiti – siekdami vaikui suteikti papildomos veiklos bei pramogų. Visgi, ne visi tėveliai žino tikrąją šių baseinų naudą besivystančio vaiko raidai.

Kamuoliukų baseinų nauda – ne tik linksmybėse

Kamuoliukų baseinai lavina vaiko sensoriką ir motoriką. Liesdami, mėtydami kamuoliukus jie lavina savo sensorinius ir smulkiuosius motorinius sugebėjimus. Smulkieji motoriniai įgūdžiai apibūdina judesius, susijusius su mažesnėmis motorinėmis funkcijomis, tokiomis kaip griebimas ir laikymas. Šios funkcijos apima riešus, delnus ir pirštus, palyginti su dideliais motoriniais įgūdžiais, kurie naudoja didesnes raumenų grupes, tokias kaip rankos ir kojos.

Sėdėdamas kamuoliukų baseine, vaikas gali pasiimti ir apžiūrinėti, čiupinėti kamuoliukus, kas padės pagerinti jo smulkiąją motoriką, kuri vis dar vystosi. Net ir toks paprastas veiksmas kaip kamuoliukų gaudymas mažyliui taps puikiu jo smulkiosios motorikos įgūdžių patikrinimu. Mėtydamas kamuoliukus aukštyn ar į šalis, mesdamas kitam žmogui, jis naudojasi ir stambiaisiais motoriniais įgūdžiais, lavina akių ir rankų koordinaciją.

Ryškiaspalviai kamuoliukai baseine sukuria vaivorykštės linksmybių jūrą ir pritraukia bet kokio amžiaus vaikus į terapinę aplinką. Kamuoliukai masažuoja visą kūną, teikia stiprų palaikymą, giluminio slėgio pojūtį, lavina vaiko koordinaciją, spalvų ir formų pažinimą, lytėjimo ir regos dirgiklius, skatina atsipalaiduoti. Vaizdiniai, klausos ir lytėjimo jutimo dirgikliai ugdo pasitikėjimą savimi ir stiprina motorinius jutimo įgūdžius.

Tai – tik maža dalis visos kamuoliukų baseinų vaikams teikiamos naudos. Šie baseinai neretai sutinkami pediatrijos, fizioterapijos kabinetuose, siekiant stimuliuoti jutimo ar motorikos sutrikimų turinčius vaikus.

kamuoliukų baseinai

Viešieji bendri kamuoliukų baseinai ar nuosavas namuose?

Galite sakyti, kad neverta vaikui pirkti kamuoliukų baseino, nes jis užima nemažai vietos, o kamuoliukais po karantino vaikas pasidžiaugti galės ir bendrame kamuoliukų baseine žaidimų kambaryje.

Visgi 2019 m. pavasarį JAV Šiaurės Džordžijos universitete atlikti tyrimai rodo, kad viešieji kamuoliukų baseinai žaidimų kambariuose ir kavinėse yra puiki terpė mikrobams ir bakterijoms veistis. Mikroorganizmai kaupiasi ir veisiasi, nes kamuoliukų baseinai ir patys kamuoliukai nėra plaunami ir dezinfekuojami pakankamai dažnai, jais kasdien naudojasi begalė vaikų, kurie, pripažinkime, ne visada būna sveiki ir švarūs. Buvo nustatyta, kad bakterijų kolonizacija ant vieno kamuoliuko iš viešo kamuoliukų baseino siekia net tūkstančius ląstelių, ir tai aiškiai rodo padidėjusį šių organizmų pernešimo potencialą ir infekcijos galimybę. Vien dėl šios priežasties geriau įsigyti kamuoliukų baseiną namams, kurį galėsite tinkamai prižiūrėti ir taip jūsų vaikui nekils rizika užsikrėsti.

kamuoliukų baseinai

Kaip išsirinkti kamuoliukų baseiną sau?

Renkantis kamuoliukų baseiną reikėtų atsižvelgti ir į medžiagas, iš kurių jis pagamintas. Visgi, juo naudosis vaikai, kurie yra jautresni aplinkoms sąlygoms ne suaugusieji, tad tvirta ir valymui tinkama medžiaga – puikus pasirinkimas. Taip pat atsižvelkite į dydį – didesnis baseinas vaikui tiks ilgiau, jį ne taip greit išaugs.

Kad ir koks saugus kamuoliukų baseinas būtų, nepalikite vaiko jame be priežiūros. Pradėdami naudoti baseiną, nepripildykite jo kamuoliukais iki pat viršaus. Kiekvieno vaiko sugebėjimai skirtingi, tad reikėtų atsižvelgti į juos ir į vaiko amžių. Iš pradžių gali pakakti vos kelių kamuoliukų ar tiek, kad kamuoliukai siektų vaiko juosmenį. Palaipsniui, vaikui apsiprantant, kamuoliukų galite įdėti vis daugiau. Vaikui augant kamuoliukų gali prireikti ir daugiau, tačiau geriau pradėti nuo mažiau.

Comments ()

Prekė priskirta prie patikusių sąrašo
Prekė pridėta palyginimui.