Atšilus orams, parkus užplūsta šeimos, norinčios kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Viena dažniausių veiklų parke – važinėjimas paspirtuku. Ši transporto priemonė mėgstama įvairaus amžiaus vaikų. Tai puiki pramoga ne tik mažiesiems, tačiau ir paaugliams, kurie gali mokytis įvairiausių triukų su triukiniais paspirtukais. Straipsnyje apžvelgsime svarbiausius kriterijus, į kuriuos būtina atsižvelgti, renkantis paspirtuką.

Paspirtukai pagal vaiko amžių

Galima išskirti keturias vaikų amžiaus grupes:

  • Vaikams iki 2 metų rekomenduojami triračiai paspirtukai su papildoma sėdyne. Tokio modelio paspirtukai gali būti pritaikomi pagal vaiko poreikius. Iš pradžių jį stumia tėvai, naudodami įmontuotą rankeną. Vėliau ją galima nuimti ir mažylis, sėdėdamas sėdynėje, spiriasi pats. Jam paaugus, nuimama sėdynė ir uždedama vairavimo rankena.
  • 2–4 metų vaikams taip pat rekomenduojami trijų ratų paspirtukai (be sėdynės), užtikrinantys stabilumą. Tinkamiausias ratų išdėstymas – du priekyje ir vienas gale. Tokia paspirtuko konstrukcija užtikrina didesnį saugumą. Reguliuojama rankena prailgina paspirtuko naudojimo laiką.
  • 5–8 metų vaikai jau gerai moka laikyti pusiausvyrą, todėl galima rinktis dviratį paspirtuką. Dėmesį reikėtų atkreipti į rankenų plotį ir ratukų dydį.
  • Vaikams nuo 8 metų rekomenduojami paspirtukai, turintys didesnius ratukus. Tai leidžia greičiau įveikti norimą atstumą.

4 svarbiausi techniniai paspirtukų parametrai

Kiekvienai amžiaus grupei siūlomi įvairių modelių ir techninių charakteristikų paspirtukai. Štai svarbiausi kriterijai:

  • Rankenų aukštis ir plotis. Tinkamiausias aukštis – kai rankena siekia vaiko krūtinę. Plotis turi būti panašus į pečių liniją. Per siaura rankena gali sukelti daug nepatogumų vairuojant, ypač jei paspirtuku naudojasi paauglys.
  • Stabdžiai. Galimi 2 variantai – rankinis arba kojinis (įmontuotas galiniame rate). Patikimesnis ir saugesnis yra paspirtukas su stabdžiu galiniame rate. Tokio modelio paspirtukai apsaugo vaiką nuo vandens ir nešvarumų, išbėgančių iš po ratų.
  • Ratukų dydis. Paspirtukas, turintis didesnio skersmens ratus (pavyzdžiui, 175–200 mm), bus patogesnis didesniems vaikams, nes norimas atstumas bus nuvažiuojamas greičiau ir lengviau, nei su mažesnio skersmens ratukais.
  • Pagrindo aukštis nuo žemės. Kuo aukštis didesnis, tuo daugiau reikia siekti žemės, norint pasispirti. O tai reikalauja papildomų pastangų. Rekomenduojami paspirtukai kuo žemesniu pagrindu, kad važiavimas būtų itin patogus.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis triukinį paspirtuką?

Tai specialios paskirties paspirtukai, rekomenduojami didesniems vaikams (nuo 8 metų). Jie skiriasi nuo įprastų paspirtukų, nes yra pritaikyti sportinių figūrų atlikimui, šokinėjimui, važinėjimui kliūčių ruožuose. Taigi, į ką reikia atsižvelgti, renkantis paspirtuką triukams?

  • Sulankstoma konstrukcija. Triukinis paspirtukas jokiu būdu negali būti sulankstomas ar reguliuojamo aukščio. Šių parametrų nebuvimas užtikrina transporto priemonės stabilumą šokinėjimų ir triukų atlikimo metu.
  • Rankenos. Šios paskirties paspirtukų rankenos turėtų būti guminės. Tai apsaugos nuo rankų nuslydimo, intensyvaus važinėjimo metu.
  • Apkrova. Atliekant šuolius ar padidinto spaudimo triukus kliūčių ruožuose, paspirtuko rėmas gauna didesnę apkrovą, nei naudotojo svoris. Todėl triukams reikėtų rinktis tokį paspirtuką, kuris atlaikytų bent 100 kg apkrovą.
  • Guoliai. Ratukų guoliai turi būti mažiausiai ABEC 5–9 tipo arba pagal gamintojo nurodytą standartą. Guoliai yra svarbus faktorius renkantis triukinį paspirtuką, nes jie užtikrina tikslesnį važiavimą.

Tai bus saugi ir patogi transporto priemonė, jei paspirtuką rinksitės atsižvelgdami į vaiko amžių ir poreikius. Tačiau reikia nepamiršti, kad neatsižvelgiant į vaiko amžių ar paspirtuko paskirtį, ypač svarbu naudoti tinkamas apsaugas.

triukinis paspirtukas

Comments ()

Prekė priskirta prie patikusių sąrašo
Prekė pridėta palyginimui.